Blodsukkerregulerende behandling af diabetes

Med viden, sund mad, motion og medicin samt hjælp fra sundhedspersonale kan personer med type 1- og type 2-diabetes i dag leve et aktivt liv og undgå diverse følgesygedomme.
 

Mad

Man behøver ikke at være på en streng diæt for at spise sundt. Når du har diabetes, er det dog vigtigt at holde øje med, hvad du spiser, hvor meget du spiser, og hvor lang tid der går mellem måltiderne.
 

Motion

Sundhedsstyrelsen anbefaler børn og voksne at være fysisk aktive mindst 30 minutter om dagen. Vi ved i dag, at insulin fungerer bedre, når man dyrker regelmæssig motion. Motion er desuden med til at give energi og gøre dig stærkere så du bedre kan modstå sygdomme. Endelig er motion også vigtigt, hvis du har brug for at tabe dig.
 

Medicin til sænkning af blodsukker

Type 1-diabetes skal behandles med insulin, som i dag er en sikker og nem behandling. De nyeste insulinpenne har gjort det enkelt at injicere sig, og de fylder ikke meget mere end en kuglepen.

Type 2-diabetes udvikler sig mere langsomt end type 1-diabetes og behandles over tid med forskellige typer af medicin.

Det vil altid være din læge, der afgør hvilken medicin og dosis der passer til dig.

Herunder kan du læse kort om de grundlæggende behandlingsformer til sænkning af blodsukkeret: insulinbehandling, tabletbehandling og GLP-1 behandling.

 

Insulinbehandling

Type 1-diabetes behandles i dag oftest både med hurtigtvirkende insulin (som måltidsinsulin) og med langtidsvirkende insulin (som basisinsulin).

Type 2-diabetes udvikler sig over tid, og sygdommens natur gør, at der med årene produceres mindre insulin. For at opnå næsten normale blodsukkerværdier kan det derfor blive aktuelt med tilførsel af insulin.

Behandling med insulin er individuel, både i forhold til type af insulin, dosis og antal gange man skal tage den.
 

Langtidsvirkende insulin

Insulin med lang virkningstid anvendes som basisinsulin, og tages ofte til natten. Formålet med denne insulin er at dække det grundlæggende behov for insulin. Om dagen kan den langtidsvirkende insulin suppleres med hurtigtvirkende måltidsinsulin.

Der findes langtidsvirkende human insulin og langtidsvirkende insulinanaloger. De langtidsvirkende insulinanaloger har længere virkningstid, og effekten passer endnu bedre til diabetikerens basis insulinbehov.

 

Hurtigtvirkende insulin

Der findes hurtigtvirkende humaninsulin og hurtigtvirkende insulinanaloger. Insulinanalogerne har både en hurtigere virkning og en kortere virkningstid, og de omtales derfor som ekstra hurtigtvirkende insulin.

Fordelene ved det ekstra hurtigtvirkende insulin er, at det kan tages direkte i forbindelse med måltider. Humaninsulin har den bedste effekt, hvis injektionen tages 30 minutter før måltidet.

Mange diabetikere oplever en øget fleksibilitet med ekstra hurtigtvirkende insulin, med samme eller forbedret langtidskontrol af deres diabetes.
 

Behandling med blandingsinsulin

Ved at blande et hurtigtvirkende og et langtidsvirkende insulin får man "Blandingsinsulin". Dette blandede insulin tages normalt to gange om dagen, morgen og aften. Den mest anvendte blanding er 30% korttidsvirkende og 70% langtidsvirkende insulin.
 

Tabletbehandling

Behandlingen af type 2-diabetes sker bl.a. med tabletter. Der findes mange forskellige typer af tabletter til behandling af type 2-diabetes, og de har forskellige virkningsmekanismer i forhold til at nedbringe blodsukkerniveauet. Det er derfor vigtigt, at tabletbehandlingen skræddersys til den enkelte person med type 2-diabetes.

Behandling med GLP-1

Type 2-diabetes kan også behandles med GLP-1. GLP-1 er et tarmhormon, som stimulerer cellernes insulinproduktion. Netop derfor kan supplering af tabletbehandling med GLP-1 hjælpe kroppen til at opretholde egen insulinproduktion længst muligt. GLP-1 virker bl.a. ved at stimulere frigørelsen af insulin og hæmme appetitten.


 

Opdateret: 04. august 2017


Se video om diabetes her

Læs også om Novo Nordisk Changing Diabetes projekter her