Sådan påvirker type 2-diabetes hjerte og blodkar

Har du type 2-diabetes, påvirker et højt blodsukker blodkarrene i din krop. Med tiden kan det lede til, at dine blodkar tager skade. På længere sigt kan diabetes forårsage åreforkalkning– også kaldet aterosklerose – hvilket kan påvirke blodforsyningen til ekstremiteter og organer.1

Skader på blodkarrets vægge gør overfladen på indersiden af blodårerne ujævn. Det øger risikoen for aflejringer af fedt og kolesterol i blodårerne, og med tiden kan det forsage en åreforsnævring, hvilket begrænser blodgennemstrømningen.

En nedsat blodgennemstrømning betyder, at dén mængde blod, der leveres til organer og muskler, er mindre end normalt. Dette kan lede til brystsmerter og svaghed i benene. På sigt kan åreforkalkning føre til blodpropper og slagtilfælde.

Hvis åreforkalkningen bliver alvorlig, kan den forsage en fuldstændig tilstopning af blodåren. Dette kan lede til blodpropper eller slagtilfælde.

 

Højt blodsukker kan endda få blodet til at klumpe sig sammen og danne blodpropper. Blodpropper dannes også, når fedt og kolesterol klæber sig til en arterievæg – det, man populært kalder åreforkalkning.

 

Højt blodtryk og højt kolesterol øger risikoen for opbygning og aflejring af fedt i blodkarrerne. 

Risikofaktorer, der kan føre til hjertekarsygdomme3:

Højt blodtryk

Højt blodtryk øger belastningen på hjertet og blodkarrene. Hvis blodkarrenes gennemstrømning forringes af åreforkalkning, kan den øgede belastning få blodkarrene til at briste – eller det kan udløse en blodprop.

Rygning

Rygning kan forårsage skade på blodkarrets vægge, som igen kan føre til udvikling og aflejring af fedt i blodkarrene. Derudover indeholder cigaretter kemikalier, der hæver blodtrykket og reducerer mængden af ilt i blodet, hvilket betyder, at hjertet skal arbejde hårdere for at pumpe blodet rundt i kroppen.

Kolesterol

Et højt niveau af kolesterol øger risikoen for fedtopbygning i blodkarrene.

Fedme

Fedme øger både blodtryk og kolesteroltal.

Referencer

  1. Einarson et al. Cardiovasc Diabetol. 2018 Jun 8;17(1):83.
  2. Katakami N. J Atheroscler Thromb. 2018 Jan 1;25(1):27-39.
  3. Rawshani et al. N Engl J Med. 2018 Aug 16;379(7):633-644


Opdateret: 10. december 2018 (DK/CD/1118/1206)