Årsager til svær overvægt

Svær overvægt skyldes i sidste ende en langvarig ubalance i kroppens energiniveau. Ubalancen opstår, når en person over længere tid indtager flere kalorier end kroppen forbrænder. Dette medfører, at den overskydende energi lagres som fedt.

Svær overvægt drives hovedsageligt af vægtøgning. Men det er også en kompleks sygdom, som påvirkes af en lang række faktorer, herunder:

• psykologiske faktorer (f.eks. i forbindelse med regulering af følelser og trivsel)

• fysiologiske faktorer (f.eks. i forbindelse med den enkeltes biologi)

• miljømæssige faktorer (f.eks. i forbindelse med sociale spisevaner)

• genetiske faktorer (f.eks. i forbindelse med gener, som påvirker metabolismen).

Svær overvægt anses for at være et stort sundhedsproblem fordi svær overvægt kan føre til udvikling af andre farlige sygdomme, herunder type 2-diabetes, for højt blodtryk, obstruktiv søvnapnø (søvnrelateret respirationslidelse) og visse former for kræft. Desuden har forskning vist, at den stigmatisering, som nogle mennesker oplever i forbindelse med svær overvægt, kan forringe deres livskvalitet.

Forskning har dog også vist, at selv et moderat vægttab på 5 %-10 % af kropsvægten kan forbedre helbredet markant.1 Hvis du er overvægtig eller svært overvægtig, kan du tale med din læge om at få en helbredsundersøgelse så I sammen kan finde ud af, hvilke skridt du kan tage for at forbedre dit helbred og tabe dig på længere sigt.

 

Opdateret: 27. september 2017