Vækstforstyrrelse

Novo Nordisk tilbyder et bredt udvalg af produkter og doseringssystemer til behandling af væksthormonmangel (Growth Hormone Deficiency - GHD) og andre vækstforstyrrelser. Vores innovative og brugervenlige injektionssystemer gør det muligt for patienter og deres pårørende at have en aktiv hverdag med størst mulig livskvalitet under behandling med væksthormon.

Novo Nordisk arbejder for at fremme forskning inden for væksthormonforstyrrelser og behandlingen af disse. Vi stræber hele tiden efter at forbedre vores produkter og injektionssystemer gennem en løbende dialog med patienter og sundhedspersonale.
 

Hvad er væksthormon?

Væksthormon er et protein - et æggehvidestof - der produceres i den kirtel i hjernen, som kaldes hypofysen. Væksthormon frigives direkte til blodet, hvilket reguleres i det overordnede center i hjernen, hypotalamus. Hypofysen udskiller væksthormon og andre hormoner til blodet i en døgnrytme. Den største mængde udskilles om natten, når vi sover. Væksten sker først og fremmest i det, man kan kalde for "vækstzonerne" eller epifyseskiverne. De sidder for enden af de lange rørknogler i både arme og ben og består af bruskplader.

Som navnet antyder, er væksthormon vigtigt for væksten, men det har også - sammen med andre hormoner - stor betydning for vores velbefindende. Det er med til at give energi og hermed også en bedre trivsel. Det er dog ikke kun væksthormon der styrer vores vækst. God kost i passende mængder samt kroppens evne til at optage maden, er også afgørende. Væksten kan inddeles i tre faser, hvor den kraftige vækst (ca. 25 cm om året) de to første år er meget afhængige af kosten. De næste 10 år (hvor man vokser ca. 6 cm om året) er meget afhængige af produktionen af væksthormon og i puberteten er det kønshormonerne der medvirker til den sidste vækstspurt. Når vi er færdigt udvoksede, aftager produktionen af væksthormon, men den ophører ikke da væksthormon fortsat er livsvigtigt for opbygningen af vores celler og vores velbefindende i øvrigt.
 


 

Opdateret: 18. maj 2016


Hypofysenetværket

Hypofysenetværket er en patientforening, som henvender sig til mennesker med hypofysesvigt i form af bl.a. hypofyseadenomer, akromegali og prolaktinom.