Overgangsalderen eller klimakteriet er perioden omkring menopausen, som typisk varer et par år, men kan vare op til 5-10 år. Klimakteriet er kendetegnet ved, at produktionen i æggestokkene af først progesteron og senere østrogen falder, for til sidst at ophøre.

Da det er disse to kvindelige kønshormoner, der styrer slimhinden i livmoderen, har kvinden i denne periode ofte uregelmæssige menstruationer. Samtidig kan mange kvinder omkring menopausen opleve hedestigninger, svedeture, søvnproblemer, depression, vandladningsproblemer og tørre slimhinder.

Disse gener er et resultat af ændringen af de naturlige hormoner østrogen og progesteron. Ydermere kan denne ubalance i hormonerne for nogle kvinder medføre øget risiko for osteoporose samt hjerte- karsygdomme.

Der er stor forskel på, hvordan overgangsalderen/klimakteriet forløber hos kvinder.

Symptomerne kan variere i både styrke og varighed. Overgangsalderen er ikke en sygdom, men faldet i østrogenniveauet er blandt andet årsag til:

  • hedestigninger og natlige svedeture
  • tørhed i skeden
  • hyppige urinvejsinfektioner og evt. inkontinens
  • Påvirkning på knogler og kredsløb (risiko for osteoporose og blodpropper)

Vaginal tørhed er en stor gene for mange kvinder i og efter overgangsalderen. De hyppigste symptomer er kløe, svie, irritation og smerter ved samleje.

Kvinder forbinder ofte ikke deres seksuelle problemer med vaginal tørhed og undlader derfor at tale med deres læge om dette emne.

Vaginal tørhed kan behandles med lokale østrogener, derfor behøver ingen kvinder at leve med disse problemer.

En af de hyppigste dødsårsager blandt kvinder i de industrialiserede lande skyldes bl.a. hjertekarsygdomme. En del af de identificerede risikofaktorer er relateret til ændringen af de kvindelige hormoner under klimakteriet.

En sund livsstil med regelmæssig motion og sund kost kan hjælpe kvinder med at forebygge disse sygdomme.

Mange kvinder tager hormoner i og efter overgangsalderen.”Hormonterapi ved østrogenmangel” er en behandling, der genopretter den naturlige balance af østrogen og progesteron og lindrer de klimakterielle symptomer, som mange kvinder får i årene omkring menopausen. Hormonbehandling kan gives på forskellig måde, enten som en kombination af østrogen og gestagen eller som østrogen alene (til kvinder der har fået fjernet livmoderen).

Tidlig hormonterapi og med lavest mulige dosis kan lindre symptomer samt efterligne den naturlige menstruationscyklus. 

Novo Nordisk tilbyder en række forskellige hormonterapipræparater, der giver mulighed for behandling af klimakterielle gener.

Der er forskellige muligheder for behandling. Tabletbehandling er den mest anvendte. Den kan gives som sekvensbehandling, der efterligner kvindens naturlige cyklus (vekslende mængder hormon i tabletterne og en regelmæssig blødning). Kan også gives som en kontinuerlig behandling til kvinder et eller flere år efter menopausen (konstant mængde hormon i tabletterne og ingen blødninger).

Sekvensbehandling
For symptomlindring og regelmæssig blødning

Kontinuerlig kombinationsbehandling
For symptomlindring og blødningsfri behandling

Lokalbehandling
Lokal østrogenbehandling ved tørre slimhinder - vaginaltablet i applikator