Det kan virke ligetil at forklare svær overvægt. Hvis man indtager flere kalorier, end man har brug for, tager man på. Men så enkel er den virkelige forklaring ikke. Og det handler om mere end vægt.

Svær overvægt er en kompleks kronisk tilstand, og at tabe sig er ikke kun et spørgsmål om at spise mindre og bevæge sig mere. Faktisk kan svær overvægt påvirkes af genetik, fysiologi, miljø, job og uddannelse, og alt det der foregår i hjernen.

Det er afgørende at forstå disse faktorer, fordi svær overvægt er forbundet med andre sygdomme, herunder type 2-diabetes, hjertesygdomme og visse typer af kræft. Derudover plages millioner af personer med svær overvægt af negative sociale følger i form af stigmatisering og fordomme.

Men med den rette behandling og hjælp kan mennesker med svær overvægt opnå vedvarende vægttab, der virkelig gør en forskel for deres helbred.

Videnskabelige og medicinske eksperter anerkender i stigende grad svær overvægt som en alvorlig kronisk sygdom. Mens det måske er en overraskelse for nogle, er det en stor lettelse for andre, særligt dem der lever med svær overvægt.

Men hvorfor er svær overvægt en sygdom og ikke bare mangel på viljestyrke eller et spørgsmål om en mere disciplineret livsstil? En del af svaret findes i det faktum, at svær overvægt indebærer mere, end man kan se. Der er adskillige årsager; lige fra genestisk disposition til hjernens kemi. Det er ikke en let sygdom at behandle.

De gode nyheder er, at svært overvægt kan behandles, og de mennesker, som lever med sygdommen, får bedre og bedre behandlingsmuligheder, som kan styrke deres helbred og velvære. Men det er fortsat nødvendigt at øge opmærksomheden om emnet samt bekæmpe stigmatiseringen og diskriminationen. 

Svær overvægt er påvirket af mange faktorer både i og uden for kroppen. En person kan være født med en tendens til at tage på i vægt. Ligesom mennesker er født med en bestemt øjenfarve, kan man være født med en tendens til at tage på i vægt.

Der er også det fysiologiske aspekt. Når en person spiser, omsættes hormonsignaler fra maven og tarmen til en følelse af nedsat sult og øget mæthed. Dette styrer en persons fødeindtagelse.

Under vægttab kan hormonniveauet ændre sig i et forsøg på at genvinde den tabte vægt. Derfor viser studier, at det kun er omkring en tredjedel, der lykkes med at opretholde deres vægttab.

Mange faktorer i en persons generelle trivsel, miljø og livsstil kan også forårsage vægtøgning. Risikoen for at udvikle svær overvægt kan også være påvirket af sociale og kulturelle forhold.

Så selv om mange mennesker med svær overvægt mener, at de selv burde være i stand til at styre deres vægt, er det ikke så let. 

Vicki Mooney bor i Spanien og lever med svær overvægt.

For at forstå svær overvægt må vi forstå, hvad der foregår i vores hjerner. Det virker som om, at kroppen er programmeret til at fastholde de ekstra kalorier, sandsynligvis fordi det i tusinder af år var en grundlæggende overlevelsesmekanisme.

Derfor har mennesker med svær overvægt så svært ved at tabe sig. Kroppen er programmeret til at arbejde på at nå tilbage til dens oprindelige startvægt. Det er som om, at der i hjernen er en mekanisme, der justerer en persons energiforbrug, indtil personen har genvundet de tabte kilo.

Vi forsøger at finde ud af, hvor præcist i hjernen mekanismen kan være placeret, og undersøge, om vi ved hjælp af et lægemiddel kan gøre det nemmere at tabe sig. Så vi en dag vil kunne hjælpe mennesker med svær overvægt med at "nulstille" deres vægt til et nyt og sundere udgangspunkt.

Hvis det lykkes for os, kan vi hjælpe millioner af mennesker, der lever med svær overvægt.

Vi stræber efter at være førende inden for forskningen i svær overvægt.

Vi er meget opmærksomme på det naturlige GLP-1-hormon. Vi afdækker mere og mere om den rolle, dette naturligt forekommende hormon synes at spille med hensyn til at opnå et vellykket vægttab. Når en person er færdig med et måltid, påvirker GLP-1-hormonet f.eks. personens sult- og mæthedfornemmelse.

I flere år har vores forskere undersøgt, hvordan syntetiske GLP-1-molekyler kan bruges til at undertrykke appetitten eller øge energiforbruget. Og vi vil fortsætte med at undersøge, hvordan GLP-1 kan stimulere et langvarigt vægttab.

I øjeblikket forsker vi inden for følgende områder:

  • 20% vægttab
  • Kardiovaskulær risikoreduktion