Type 1-diabetes er en livslang sygdom, der påvirker kroppens evne til at omdanne glukose fra mad til energi. I de fleste tilfælde udvikler man type 1-diabetes tidligt i livet og får stillet diagnosen i barndommen.

Sygdommen starter, når immunsystemet angriber celler i bugspytkirtlen, der producerer insulin, som er det hormon, der er med til at omdanne glukose til energi til kroppens celler. Uden daglige injektioner af insulin ville mennesker, der lever med type 1-diabetes, ikke kunne overleve.

På baggrund af næsten 100 års erfaring med at udvikle og producere behandlinger til mennesker med diabetes arbejder vores forskere på at reducere antallet af insulininjektioner, der kræves for at opretholde god kontrol over mængden af glukose i blodet (glykæmisk kontrol), og for at forhindre episoder med lavt blodsukker (hypoglykæmi).

Vores ultimative mål er en kur mod type 1-diabetes. Vores forskning skrider frem inden for regenerativ medicin såsom stamcelleterapi, som måske en dag kan bruges som en kur mod type 1-diabetes.

Opretholdelse af sunde blodsukkerværdier er med til at beskytte kroppens organer mod skader. Det er også med til at beskytte personer, der lever med type 1-diabetes, mod hypoglykæmi.

Insulinbehandling har til formål at komme så tæt som muligt på den naturlige insulinrespons hos en person uden diabetes. Dette kan hjælpe mennesker, der lever med type 1-diabetes, med at opretholde målblodsukkeret.

Jo tættere insulinbehandlingen kommer på kroppens naturlige respons, jo bedre er den til at afbalancere blodsukkerniveauet.

Insulinbehandlingen har udviklet sig betydeligt, og med hvert fremskridt kommer vi tættere på en naturlig insulinrespons. Det vigtigste er dog, at disse fremskridt hjælper mennesker, der lever med type 1-diabetes, med at overvinde nogle af de udfordringer, der følger med behandlingen for sygdommen og livet med den.

En af vores store ambitioner er at udvikle såkaldte "intelligente insuliner", der vil hindre tilfælde med lavt blodsukker. Dette ville være det næste store gennembrud inden for behandling af type 1-diabetes. Vi deler denne ambition med mange partnere i forskningsmiljøet for diabetes og arbejder tæt sammen med dem mod et fælles mål – at eliminere hypoglykæmi.

Vi oplever fremskridt i vores søgen efter en kur mod type 1-diabetes.

Sammen med førende forskningsuniversiteter rundt om i verden har vi været i stand til at omdanne stamceller til glukoseregistrerende, insulinudskillende betaceller ligesom dem, der produceres i bugspytkirtlen hos en person uden diabetes. I dyreforsøg helbredte disse omdannede stamceller mus med type 1-diabetes.

Vi har gjort betydelige fremskridt og arbejder fortsat på de tilbageværende udfordringer. Heldigvis er vi ikke alene. Vi har et solidt netværk i det videnskabelige miljø for stamcelleforskning, og for hver dag bliver det stærkere.

Vi håber, at det kun er et spørgsmål om tid, før der findes en kur for de millioner af mennesker, der lever med type 1-diabetes.

Insulinbehandling bør være så enkel som muligt - det har altid været vores filosofi. Fra bedre behandlinger til digitale løsninger stræber vi efter at gøre det så nemt som muligt at leve med en kronisk sygdom og opfylde de forskellige behov hos millioner af mennesker med type 1-diabetes.

Inden for type 1-diabetes forsker vi i øjeblikket inden for følgende områder:

  • Glukoseresponsive insuliner
  • Digitale hjælpemidler
  • Kur med behandling af stamceller

Ved at kombinere vores videnskabelige ekspertise og tekniske færdigheder med praktiske erfaringer fra mennesker med kroniske lidelser kan vi fortsat udvikle innovative insuliner og leveringssystemer.